På en avfartsvägen ner till staden där det var liv och rörelse bodde en man i blått hus med en grå och röd papegoja.
Han var stor och stark, det viskades att han hade fyra mens styrka. Det enda som skiljde sig sig från resen av stadens folk var att han var blå, blått ansikte och blå hela han, ut ur fickorna stack ett par blå händer, i örat hade han en ring dom, en påminnelse från när han seglade över de sju haven.

En gång varje vecka går han till affären för att handla, det är lika pricksäkert som en klocka, samma dag, samma tidpunkt. Går han till stadens centrum och mataffären, han bär en stor ryggsäck och den är grön och stor, först till mataffären, sen till Rusta för lite billigt godis. Sen går han hem med stora kliv och yviga armrörelser.

Farbror Blå är inte mycket för kläder. Det jag har, det har jag tänker hon och tar fram sin Helly Hansen brandgula tröja, kanske inte det det rätta valet en varm sommar dag funderar han och tar fram sin andra tröja, en sliten WCT jacka, den får duga tänker han och som kronan på verket, ett par 2 nummer för stora Nokia stövlar med nedvikt kant. Då kan man gå tänker han och tittar i spegeln om det ser bra ut.


Innan han går ut så åker kepsen på, den blå som han alltid haft med ett gult Shell märke på, konstigt tänker han, varför får man aldrig några gratis kepsar nu förtiden? Nåja jag är klar tänker han och går ut och smäller igen dörren med ett stort brak. javisst Ja! lite färdkost måste man ha och tog några fox kolor och lade i fickan. Och tog ryggsäcken och gick ut.

Alla barn älskar Farbror blå! Han har alltid tid för dom, han lyssnar uppmärksamt på dom och vad dom har att säga, ingen blir osedd hos honom. Han älskar barn Om jag inte varit sjöman, kanske jag haft en fru och många barn i ett hus med röda knutar, men det går inte vrida klockan tillbaka sorgset.

Han är baddare på fixa cyklar när folk behöver hjälp med sina cyklar så står dom utanför hans dörr med cykeln och han tar en titt och säger: Det kan jag nog fixa! Det blir godis som betalning, varpå dom går till Rusta och säger: Jag ska köpa godis åt Farbror blå, vad ska jag köpa? Och fram kommer hans älskade godis.

Han äskar att leka med barnen och kärleken är ömsesidig, han är noga med att barnen har roligt och blir sedda. Han gillar dock inte för närgångna fruntimmer, dom ställer bara till bekymmer tycker han, han är inte mycket för vänslas, det hör ungdomen till tycker han. Han gillar inte heller att folk kommer in i hans hus, mitt hus är min borg säger han!

Farbror Blå får alltid frågan: Varför är du blå? Han svarar: Har ingen aning! Min mor fick en chock när hon fick mig! Alla mina bröder är vita som allaandra men jag blev blå! Min far tyckte, en gåva är en gåva, dom älskade mig lika mycket som mina bröder och mina bröder beskyddade mig i skolan, ingen vågade mobba mig, dom visste att dom fick en omgång stryk av min bröder.

Ibland kommer hela byn hem till honom och dukar upp medhavd fika och då sätter han sig på bron och tar fram sin luta och spelar Evert Taube, han har sångröst och närvaro i låtarna, mellan låtarna berättar han om äventyren på de sju haven och det vackra han upplevt på haven.

Han är älskad i byn och barn kan känna sig trygg på hans gård. Han har inget till övers för pedofiler: Dom ska sågas jäms med fotsulorna och ges till mat till Hajarna! Hur kan man göra något sådant till det bästa vi har? Det ryktas att det ligger en pedofil begravd någonstans på hans stora gård och skog, men ingen vet med säkerhet. Polisen har kollar varje millimeter utan att finna något och han säger: Vem skulle det vara? Sen ler han slugt. och tillägger: Inte är jag så dum att jag begraver nån där han skulle hittas! och alla fortsätter undrar, i byn säger dom: Det är bara elakt skvaller! Farbror blå är för snäll för att göra nån illa!

Nu går Farbror Blå till stan igen…..