Vissa saker vägrar dö. Lp:en till exempel. I retro trenden som pågår över världen. Om man är rättrogen retro, så slänger man sina cd:s och in i hyllan LP:S! Så lustig det kan bli, vi som nu var med på före digitala eran. Minns brus och vad-du-än-gör glöm inte kvar lp när du går bort från plastgrammofonen.

Lp nördarna säger till Lp:ens försvar: Det är bättre ljud! Självklart allt ljud blev bättre när man började spela in digitalt. Och när värsta köp ruschen av cd pågick så remasterdes allt som gick att få en peng till på…..

Sen kom mp3 och blev kung och alla laddade ner gratis från mer eller mindre lagliga håll. Kanske lp trenden är en reaktion på för mycket Mp3? För nog är det mysigt att sätta sig favorit fåtöljen, nått gott till och digga. Som på 70-talet när nån hade en ny LP, alla satt andäktigt och var man hittade en bekväm sits att slå sig ner, alla lyssnade noga och en och fot vickade i takt. Det försvann i och med Kassetten kom, kassetten var nog det som var början till sluten till “golden” years för skivindustrin.  Då kunde man plötsligt spela in från radion, tio i topp, Gud! nåde den som störde mig när det gick i radion, en guldgruva för en svältfödd tonåring.

Och med LP:ens återkomst i vardagsrummet så gnuggar skivindustrin händerna och räknar in pengarna, för LP.en kostar 3 ibland 4 gånger mer än cd! Och i annonserna skriver dom: 180gr vinyl. Det är myt att det blir bättre då. Det som gör cd:en eller Lp:en är mastern och och hur många gånger den används i pressen, i cd fallet så används glas.

Och vad gör skivkvaliteten, det hur du spelar och hur mycket statisk elektricitet du kan låta bli att få på lp:en. Och på vad du spelar med.  Sen ska vi inte prata om nålen, har du en skit nål så blir resultatet därefter.

När jag var på SL i Stockholm hade jag en polare, frid vare hans minne. Som var jazz nörd. Att ens säga ordet: Kassett i hans närhet var lika med harakiri, en LP spelade man en gång, det var gången då man spelade in in den på rullbandspelaren, för av njutning gång på gång. Att sen det skulle vara en Thorens skivspelare behövs väl inte nämnas. Knaster och brus det var ord som man inte tog i sin mun. Sen att jag hade en Kassett bandspelare i min stereo sågs inte med god min när han var hos mig…..

Singlar det var för mesar………

Singing in the rain…rain….rain….