Gränserasten, café och affär cirka 4km från Storlien i Norge!
Den för oss jämtar så välkända gränsbutik brann tyvärr ner 2015? Det var
ägt av en svensk, när han sålde var det på väg neråt i gränshandeln.

När jag var liten så var vårens stora händelse att fara till Gränserasten och
handla, alla i byn var dit minst 1 ggr per år. Man köpte mjöl, och sådant som var dyrt för oss i Sverige. Och det innebar alla! Även farfar som muttrade surt, alla var tvungna att sätta sig i Stigs taxi, av den enkla anledningen, ju fler ju mer fick man köpa. Och farfar var sur ända till cafeterian där dom parkerade farfar med tuggtobak och fika. Och där satt han tills alla kom upp och fikade, mig skickade farfar ner till affären för att köpa en dagstidning på norska, men vad gjorde det? Man hade ju nått att göra.

Jag älskade att sitta och titta på två saftblandare på köpdisken där en stor slev av något slag gick sakta runt och runt, en var röd saft och en gul saft. Ja det var saft, jag minns inte att jag smakade, jag fick alltid en läsk av farfar, champagnebrus, gott. Och en smörgås eller bulle hos farfar.

Tiden gick långsamt tyckte jag och jag var ner gång på gång och frågade: Är ni inte klar snart? Men nä, några saker till behövdes. SUCK! är dom aldrig klara! Jag visste ju att om jag var ordentlig så fick jag en sån där ask med socker tabletter, jag kommer inte ihåg vad dom hette, men goda var dom.

Det bästa var nog att få åka hem, det fanns så mycket att titta på efter vägen. Och nånstans i Ånn så stannade vi vid en kåta och köpte kaffe av en samekvinna med lite rökt renkött med hem och farfar var på gott humör efter det. Jag minns hennes blå långa kjol och hennes huvudduk i alla vackra färger och skorna, lapptussar på sommaren, mer än jag kunde fatta. Men jag fick alltid sitta en stund i hennes knä och hon sjöng en eller två sånger på samiska? för mig och jag njöt, när man kan få en tjej med spring i benen att sitta still då är man duktig kvinna……

Först skulle dock bilen tankas och alla passade på att gå ut och röra på benen och Stig kom tillbaka satt sig vid ratten och körde iväg utan oss…… En kilometer senare tittade han bakåt och såg att det var tomt han for tillbaka och Farfar var arg, minst sagt, vad han sade? Tänker jag inte översätta! men det blåste snålvind resten av vägen hem.