Historik:
Året var 1970 och musikvärlden var i gungning, en helt ny musikstil var uppfunnen. En mörk och ondskefull form av musik. Anledningen till denna uppståndelse var den engelska gruppen Black Sabbath och musikstilen var hårdrock (heavy metal)
Black Sabbath bildades år 1969 ur bluesgruppen Earth och släppte sin omtalade debutskiva “Black Sabbath” 1970. På debutskivan spelar de rytm´n blues men de spelar tyngre än någon annan gjort tidigare, musiken kryddades med inslag av mystik och ockultism. Även inslag av satanism kan urskiljas, som ur låten “Black Sabbath” där en satanistisk mässa skildras.

“What is this that stands before me
Priest in black who points at me
Turn around and start to run
Find out I´m the chosen one”

Mystiken förstärktes av sångaren Ozzy Osbourne (idag en hyllad soloartist) som sjöng lidelsefullt och skrämmande, han hade även en stark scenutstrålning.
Kritikerna hatade Black Sabbath och de blev beskrivna som “den värsta av alternativkulturen på en plastbit av Robert Christgan på Village Voices”.
1978 beslöt Ozzy att lämna gruppen för solokarriären och bandets popularitet dalade. År 1998 har bandet återförenats och dom hade tänkt sig att spela på den årliga Hultsfredsfestivalen…

En annan grupp från England som har betytt mycket för hårdrockens utveckling är Deep Purple. Deep Purple bildades år 1968. 1969 hoppade Ian Gillan in i bandet, och bandet började få framgångar, 1972 spelades albumet Machine Head in och en av låtarna hette “Smoke On The Water” en av musikvärldens stora klassiker. Deep Purple spelade hårdare än de flesta andra banden på den tiden men det var en då inte riktigt som hårdrock

Fanns hårdrock före Black Sabbath och Deep Purple?
Rockmusiken “uppfanns” på 50-talet när den utvecklades ur sydstats negrernas Jazz och Blues. Rocken blev under tiden hårdare och hårdare. På 60-talet uppkom supergrupperna Beatles och Rolling Stones, men deras musik var ännu långt ifrån hårdrock.

Den allra första hårdrocken, så kallad för-hårdrock uppkom i slutet av 60-talet och spelades av band som MC 5 och Stooges (Detroit, USA), The Who (England) och även amerikanska The Doors hör till dem som utvecklade hårdrocken.
Trots dessa 60-talsband så anses Black Sabbath vara det första hårdrocksbandet.

70-tals hårdrock
De första hårdrocksbanden uppkom under 70-talet. De spelade hård rock med tunga gitarriff, okomplicerade tunga trummor och långsam till medelsnabb sång.
Exempel på några av 70-talets hårdrocksband är Led Zeppelin (England) och Deep Purple. Även nyare band som t.ex. Spiritual Beggars spelar 70-talshårdrock.

Vad är heavy metal och vad är hårdrock
På engelska heter hårdrock heavy metal, engelsmännen måste alltså anse att denna musikstil låter som “tung metall” medan vi svenskar tycker att det låter som “hård rock”. Ordet hårdrock tycks vara en översättning av engelskans “Hard rock” vilket inte har något med hårdrock att göra. “Hard rock” är det samma som rockmusik.
Alla musikstilar med engelska namn som slutar på “metal” är typer av hårdrock medan stilar inom svenskan som slutar på rock inte har något med hårdrock att göra.
Hårdrockens undergrupper har ofta behållit sina engelska namn eller blivit direkt översatta till svenska. För att göra det ännu mer komplicerat så finns det en stil inom hårdrocken som kallas “heavy metal”. Uttrycket “heavy metal” uppfanns av författaren Williams S Borroughs, som hade med uttrycket i sina böcker “Naked Lunch” och “Nova Express” där han återberättar “the heavy metal kid” och “heavy metal people from Uranus”. Dessa “heavy metal people” hade fantasier och bekännelser om sex, droger och ansvarslöst beteende. Författaren hade då både uppfunnit uttrycket och inspirerat dess användare.
Den första låten där ordet “heavy metal” finns med i texten är Steppenwolfs “Born To Be Wild” från 1968.
Ordet “heavy metal” har funnits i århundraden och är förknippat med energi, stora vapen och giftiga kemikalier.

Punk
Punken är en helt egen musikstil men liknar hårdrocken på flera punkter då den uppkom och utvecklades samtidigt som hårdrocken, inte är helt olik hårdrocken rent musikaliskt och vållade liksom hårdrocken stor uppmärksamhet när den uppkom.
Själva musiken är snabb och aggressiv rock´n´roll ofta med ganska “argsint”. Punktexterna är starka och uppkäftiga och handlar om allt de är emot.
Viktiga punkband under 70-talet var Sex Pistols och Ramones. Under 80-talet närmade sig punken hårdrocken rent musikaliskt och dog långsamt ut. Många 90-talsband är inspirerade av punken och många anser att Seattlebandet Nirvana var ett punkband.

Punken lever finns fortfarande, men inte i samma omfattning som under 70-talet och delar av 80-talet. Punken kommer aldrig att växa och bli så stor igen eftersom den anses vara “rumsren” nu, och hela tanken bakom punken var ju att chockera.
Motörhead bildades 1975 och spelar punkinspirerad hårdrock. De anses av många vara de första som blandade dessa stilar.
Svenska Hellacopters spelar rock´n´roll-inspererad punk, så kallad skrammelrock, och har startat en ny “punkvåg”. Backyard Babies har dock funnits längre än Hellacopters, men det var Hellacopters som fick uppmärksamhet först och startade skrammelrocksvågen bland lyssnarna.

Heavy Metal
Heavy Metal är en stil inom det stora hårdrockssläktet. Heavy Metal spelas rakt och ganska snabbt och sången ligger ofta i ett högt tonläge. Heavy Metal kallas ibland för 80-talsmetal eftersom stilen var populärast och vanligast under denna tid. De största banden anses vara Iron Maiden, Helloween och Judas Priest. Även fast stilen var populärast under 80-talet lever den fortfarande Hammerfall är ett nytt 90-talsband som spelar 80-talshårdrock. Många anser att endast heavy metal-banden ska kunna kalla sig för hårdrocksband medan de yngre stilarna såsom death metal, trash metal o.s.v. är andra genrer med andra utövare.

Death metal
Death metal är tillsammans med black metal de absolut grymmaste och hårdaste formerna av hårdrock. Musiken spelas otroligt snabbt och tungt och sångaren skriker i ett lågt röstläge det låter ibland som han “grymtar”, detta sätt att “sjunga” kallas för “growl”.
Deathmetal om man säger “uppstod” när det spelades på flera kontinenter i början på 80-talet, till de första deathmetalbanden räknas Venom, Possesed, Destruktion och Bathory.
Deathmetal utvecklades ur thrashmetal och hade starka band inom undergroundrörelsen. Deathmetal fick sitt stora genombrott i början av 90-talet och till de största banden räknas Morbid Angel, Deicide och Entombed. Deathmetal var som populärast i början på 90-talet men populariteten svalnade några år senare.
Svenska death metal-jättarna Entombed bildades 1987 under namnet Nihilist och spelade brutal deathmetal eller “Brutal fucking heavy death” som de själva kallar det på de två första skivorna “Left Hand Path” och “Clandestine”. Dessa skivor fick stor succé och banade väg för andra svenska death metal-band som Dismember, Unleashed och At the gates.
1993 släppte Entombed sexlåtarsskivan “Hollowman”. Musiken på denna skiva var helt annorlunda än på de första skivorna, dödsmetallen var uppblandad med rock´n´roll i en salig blandning. Stilen kallades för death´n´roll, samma år släpptes fullängdsskivan “Wolverine Blues” och framgångarna blev stora.
Efter några år med skivbolagsstrul släppte Entombed skivan “To ride shoot straight and speak the truth” (1997). Skivan fick väldiga framgångar och både lyssnarna och journalisterna rosade skivan.

Black metal
“Black metal – det förolämpade mobbingbarnets ultimata revansch, en lek med plastsvärd i hårdrockens mest obskyra sandlåda eller en diabolisk våldsritual kanaliserad genom lavaströmmar av glödheta hatgitarrer? ”
Det allra första blackmetalbandet var engelska Venom som bildades år 1980. Venom spelade aggressiv hårdrock och kallade sin musik för “Black metal”. Venom hade satanistiska budskap, vilket är en viktig del inom black metal-genren. Nittiotalets black metal har få musikaliska likheter med Venom, men de flesta banden har dock satanistiska budskap. Black metal har många likheter rent musikaliskt med deathmetal, man använder t.ex. “Growlande” sång även inom black metal. Man kan dela upp black metal banden i tre grupper; dels de som spelar oerhört brutalt och snabbt t.ex. Immortal och Marduk, dels de som har mycket “atmosfär” i musiken med hjälp av syntar och körer t.ex. Cradle of filth och Dimmu Borgir och dels de som spelar så kallad “old school” blackmetal de söker rötterna och försöker låta som Venom. En uppmärksammad händelse inom blackmetal är när ledaren för det norska black metal-bandet Burzum, Count Grisnach (greven) tog livet av en annan norsk black metal musiker nämligen Euronymos från bandet Mayhem.

Sleaze
Sleaze har sin rötter inom bluesen som har fått en ordentlig krydda av heavy metal.
Det amerikanska bandet Guns N´Roses anses vara det största bandet inom sleaze, G´N´R och bildades 1985 och slog igenom 1987 med albumet “Appetite For Destruction” Guns N´Roses blev väldigt uppmärksamma på grund av deras alkohol och narkotikamissbruk. Andra kända band inom stilen är L A Guns och Aerosmith.
Progressiv metal
Progressiv metal förkortas ofta “prog meta”. Progmetal låter ofta ganska likt heavy metal men musikerna är oftast väldigt tekniska, låtarna är långa och innehåller många tempoväxlingar. Prog metal utvecklades naturligt ur heavy metal när denna blev allt mer krånglig.
De bästa musikerna anses vara de bästa inom prog metal genren, de mest kända banden är Dream theatre och Queensryche, svenska progmetalband är Lion´s share och Hollow.

Doom metal och goth metal
Doom metal har väldigt gamla anor ty Black Sabbath anses tillhöra denna stil. Doommetal spelas väldigt långsamt och tungt och av de modernare banden tillhör svenska Candlemass de bästa.
Goth metal spelas också långsamt men med mer “atmosfär”, ofta med hjälp av piano och synt, kända goth metal-band är Paradise lost, Moonspell och Type O negative.

AOR
Den “snällaste” varianten av hårdrock kallas för AOR. Elakt kan den kallas för pudelrock. Pudelrocken spelas i ett ganska lågt tempo och sångaren sjunger i ett högt tonläge. Pudelrocken hade sin storhetstid under 80-talet och svenska Europe var ett av de största banden. AOR är en förkortning på Adult Oriented Rock.
Svensk hårdrock
Sverige är ett av de mest respekterade länderna inom hårdrockbranchen. Inom de hårdare stilarna som death och black metal är Sverige världsledande med band som Entombed, Dismember, In Flames, Marduk och Dark Funeral.
Det mest kända bandet från Sverige var det pudelrockande bandet Europe. Europe bildades år 1978 under namnet Force. När bandet 1982 vann Rock-SM ledde detta till skivkontrakt. 1986 spelades skivan “The Final Countdown” in och låten The final Coutdown banade väg för en stor internationell karriär. Clawfinger från Stockholm har gjort internationell karriär med sin hårdrock blandad med så kallad “rap”-sång.

Motörheads sångare och bassist Lemmy Kilmister anses vara den hårdrockaren som följer mottot sex, drogs and rock´n´roll bäst, tillfällena som man ser Lemmy utan en whiskyflaska är lätträknade.
Ozzy Osbourne anses ofta som en av hårdrockens original, på grund av ett narkotikamissbruk har han ofta varit påverkad på scenen och gjort en del “konstiga” saker. Det som har gjort Ozzy så känd på har scenen är att ha bitit av huvudet av en äkta fladdermus.

AC/DC: s gitarrist Angus Young är även han ett original, hans “grej” är att dra ner byxorna och den bakre delen av kalsongerna för publiken. Angus utmärker sig även på grund av sin klädsel, han använder nämligen en skoluniform under spelningarna.
Under 80-talet hade Iron Maiden ett monster på scenen. Monstret, som kallades för Eddie, hade det inte lätt då Iron Maiden-medlemmarna ofta slog ner honom med gitarrerna under konserterna.
Eddie finns fortfarande men han är inte en lika stor del av Iron Maidens konserter som han var på 80-talet.

Texter
Texterna är en viktig del inom hårdrocksmusiken och varierar en del mellan stilarna. Inom death metal handlar texterna mest om döden och om våld Cannibal Corpses anses ha de vidrigaste texterna med titlar som “Entrails Ripped From A Virgins Cunt” och “Fucked With A Knife”.
Redan nämnda svenska Entombed är enligt mig de bästa texterna, Entombed blev inte så populära av de inom death metal-rörelsen som kallar sig för “äkta” när de på skivan “Hollowman” började blanda in humor i texterna. T ex:

“My glowing eyes
Are staring down the hole
Jesus, Satan, Hitler
Bought my soul”

“A vampire
Blood desire
Gets me higher
An unquenchable fire”

Övriga stilar
Den amerikanska staden Seattle stod i centrum för musikvärlden i början av 90-talet med många hårdrocksband som t.ex. Soundgarden, Pearl Jam och Nirvana. Eftersom banden inte lät helt olika varandra uppfanns uttrycket Seattlerock som ett samlingsnamn för dessa band.

Australiensiska AC/DC spelar rock med influenser av boggie och i början av sin karriär även av punk (vissa anser att AC/DC är ett punkband). AC/DC har även inspirerat många av dagens punkband. Även fast AC/DC spelar boggierock så anses de vara ett heavy metal-band. AC/DC bildades år 1974 och släppte sin första skiva året efter. 1979 släppte AC/DC skivan “Highway To Hell” en av hårdrocksvärldens största klassiker. Den 19 februari avled sångaren Bon Scott efter en tid av stor alkoholkonsumtion. Efterträdaren till Bon Scott blev Brian Johnson, första skivan med Brian “Back In Black” blev även den en klassiker. AC/DC är känd för att vara ett mycket bra liveband med mycket energi, gitarristen Angus Young iklädd en skoluniform är det stora dragplåstret på scenen.

Många band blandar hårdrock med pratande sång, och deras stil kallas för rapmetal, amerikanska Rage Against The Machine (som ofta kallas för att vara ett hardcoreband) och svenska Clawfinger är sådana band.

Jag tycker själv att det inte är så stor skillnad på dessa olika hårdrocks stilarna.
Fast den skiljer sig ganska mycket från andra stilar t.ex. Pop och disco musik efter som om att Hårdrocken har det där hårda och tunga i sina låtar.

Det finns ju ganska många kända artister, men när jag hör ordet “hårdrock” tänker jag oftast på AC/DC, Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Helloween, Black Sabbath, Deep Purple, och Hammerfull, det är nog dom som jag förknippar hårdrock med.

Jag gillar mest classic rock som te.x Led Zeppelin, Deep purple, Kiss med flera.
Men en då det är ju inte någon stor skillnad på dom olika musik “stilarna”. Det är som en del säger när dom hör ordet Hårdrock och ska berätta vad dom tycker om musiken, “dom skriker bara och slår hej vilt på trummorna” svarar ju en del oftast. Men det är kanske så? Ne det är ju så det inte är om man kan lyssna och förstå texterna, så tror jag att man börjar gilla dens musik ganska så fort. Och om du jämför Ozzy och Iron Maiden, så är det en då en viss skillnad på deras musik, men den är inte stor.

Jag gillar nog inte det där riktiga det där hårda o hårdrocken, utan den lite mer “tunga” och softare delen. Jag brukar mest lyssna på Rob Zomb, Ozzy Ironi Maiden och Rammstein. det är nog inte så soft, men det är ju ganska så tung musik.
Det är ju en då en lite konstig blandning, med tysk-hårdrock och lite tyngre engelsk hårdrock.
Men det är bra musik!