När det flyttade in norrmän till Ottsjö, flyttade några huldror med och bosatte sig södra Ottfjällets sluttningar.
Huldrorna är ett folk som vill vara ifred, så att få syn på dom är inte lätt, dom är resliga oftast kvinnor, har stor svans och kan springa väldigt fort om dom blir rädd. Dom lever i några huldror, en manlig huldra och deras ungar och husdjur såsom, spikniklas och nån kvarglömd hippie som inte hittat tillbaka till avfartsvägen mot Vålådalen.

Dom kommer cirka en gång per år ner till Ottsjö och affären och storhandlar, om du är där då, tror du bara det är turister som är där, dom har lagt svansen runt midjan så att den inte syns, dom är försiktiga när dom är bland människor, försöker undvika naturnära folk för dom kan se vilka det är, det vill dom undvika, inte för dom har något emot det, för dom brukas behandlas med respekt av dom. Om du möter en huldra och är man ska du titta ner i gatan för dom är förföriskt vackra!

I höstas knackade dom på hos Wenche, Wenche bjöd in dom på fika och undrade vad dom ville. Efter gott kaffe och like rökt kött så blev dom på bra humör, dom undrade om hon kunde låna dem Jonas och någon till och jaga, alternativt skjuta älgarna som är elaka och jagar barnen, älgar är naturliga fiender till Huldrorna. Jo, sade Wenche, ska fråga, jonas kliade sig i huvudet, det kan jag väl ordna och tog med sig Lafftie och gav sig iväg, men när man hjälper huldror, så åker man flott i deras vagnar som dom
drar själva, som går över land som vatten. Väl på plats så tog de båda sina gevär och gick ut på älgjakt, älgarna såg älgjägarna, men det var försent, två stycken blev skjutna och senare lagda i frysboxen deras, som vanligt tittade aldrig Jonas eller Lafftie på dom, dom var medvetna om deras blick. Efter det fick dom åka vagnarna hem, tjuvjakt skulle nog myndigheterna säga, men för huldrorna var det en skänk från ovan.

Huldrorna i Ottsjö är moderna, har datorer och sol el till diverse hushållssaker där i sin grotta, grottan som engång beboddes av en björn. Dom som alla andra har köpt sina möbler på Ikea och har kläder från HM, men på sommaren föredrar dom att vara nakna så mycket det går.

Det är inte några turister som går på södra sidan om Ottfjället, men engång kom en tysk förbi som var ute för att plocka hjortron, vad han fick göra med huldrorna, tja, han tittade inte ner…… Några dagar senare kom en mycket trött tysk ner till södra bottenvallen, och tog sig till bilvägen där han ställde bilen och åkte in till byn och vilade upp sig på hotellet i 2 veckor.

Huldrorna trivs i fjällkanten, en huldra kan bli flera hundra år. Dom kan även ses nån enstaka gång vid hund gården. Dom älskar vovvarna,
och dom har även köpt en valp av hundspanns företagets ägare, dock fick frun i huset sälja valpen, med tanke på deras förföriska blickar, hos
dom som alla andra betalar dom helst med swish eller kort, dom hänger med sin tid.

Om du tänker besöka Huldrorna, gå ej utan en guide! Och fråga på affären vart dom bor, dom vet ju det mesta:) Du tog en promenad och mötte
ett gäng turister och du tänkte: Turister så här års! Men är du säker på att det inte var Huldrorna?

Fotnot: Huldran eller skogsrået är oftast skogens kvinnliga härskarinna, över de vilda djuren, som hon ibland skänker till dem hon behagar.
Hon lockar vandrare vilse och förför män som hon fattar tycke för. Hon är smeksam och inställsam.