Ha ha ha… en “undersökning” jag knappt kan sluta garva åt. På ett seminarium Försäkringskassan nyligen höll berättade etnolog Jonas Frykman om den koppling mellan omoral och sjukskrivningstal han hittat genom att jämföra en karta över utomäktenskapligt födda barn på 1800- talet med dagens sjukskrivningstal i olika delar av landet. Norrland toppar på bägge kartorna. Enligt Jonas Frykmans teori skulle moraliska mönster sitta i och förklara att omoral leder till högre sjukskrivning.

I södra Sverige är det av tradition individens insats för samhället som ger status…I norra Sverige har den offentliga – och sociala – kontrollen historiskt sett varit svagare. Man är den man är och har sitt värde även om man inte bidrar lika mycket till samhället.

Jaja, själv ser jag ingen som helst koppling mellan mina norrländska gener, min sjukfrånvaro och moral. Max två veckors total sjukskrivning på tjugofem år. Jonas Frykman då, han är från den moraliska änden av landet – skåning. Lund närmare bestämt, undrar när han var sjuk sist?

fotnot: Ibland får jag konstiga associationer, Konstiga kopplingar mellan moral och hälsa fick mig att tänka på JH Kellogg och hans arbete med att ta fram en hälsosam frukost för att bland annat motverka onani, som annars enligt Kellogg behövdes botas med omskärelse utan bedövning (pojkar) och med fenol som ger kemiska brännskador på clitoris (flickor). Tänk på det nästa gång ni äter Kellogg’s Corn Flakes, nyttigt nyttigt! ;)

Tokig teori 1) Etnolog Jonas Frykman från Lund anser ju sig se kopplingen mellan 1800-talets omoral i Norrland och den omoral som leder till fler sjukskrivningar i norr (kom ihåg att det är Frykmans teori och inte min). Detta berättade han på ett seminarium hos Försäkringskassan.

Tokig teori 2) Doktor John Harvey Kellogg startade bland annat cornflakestillverkning tillsammans med sin broder. Han var fast besluten om att en hälsosam vegetabilisk kost, särskilt med spannmål och majs, skulle minska risken för omoraliska tankar och handlingar. I övrigt var J.H Kellogg en extrem moralist och publicerade böcker som bland annat handlade om hur man kunde minimera risken för pojkars (och flickors) onani som enligt John Harvey var den största orsaken till acne, debilitet, hjärtsjukdom, testikelatrofi, grumliga tankar, epilepsi och galenskap.

Nåväl, tillbaks till kopplingen, som jag ser det när man slår ihop de bägge ovanstående teorierna: Norrlands lägre produktion av spannmål jämfört med södra Sverige (och därmed mindre tillgång av detta) under 1800-talet orsakade en omoral som bland annat ledde till utomäktenskapliga barn. Av hävd och ohejdad vana fortsätter norrlänningarna att vara omoraliska och sjukskriva sig i stället för att göra en insats för samhället.

Så, vart vill jag komma med ovanstående? Jo, jag misstänker att min koppling mellan de bägge herrarnas teorier är lika galen som de bägge herrarnas teorier.

Hur gick det då för J. H. Kellogg då? Hans mindre galna broder Will Keith Kellogg var mer intresserad av att tjäna pengar än att få befolkningen moralisk. W. K. ville tillsätta socker till flingorna för att de skulle smaka bättre och sälja mer vilket hans broder vägrade gå med på. När J. H. var i Europa passade W. K. på att köpa upp aktiemajoriteten i företaget, därefter satte han sina initialer och sitt namn på flingpaketen och kryddade med socker.