När jag liten så fanns det ett cafe´ vid nulltjärn och en livlig camping och bad med en stor brygga ut i vattnet. Och i huset ovanför, det röda fanns det ett cafe´för sugna folk och fä.

Det var en söndag och frukosten var uppäten, då farfar sade: Vi åker till nulltjärn, en vacker vårdag. Sagt och gjort, alla in i farbror Stigs chevrolet, det menas alla! Ingen slapp undan, fast farmor inte var på humör för en cafe´vända. Jag, mor, far, farfar, farmor och Faster Birgit som var hemma från Göteborg, trångt? Inte i den bilen. Och Stig körde
oss alla, jag tittade ut genom bakluckan, typiskt! Tyckte jag, inte nog jag måste sitta här på väg till skolan. Jag såg skogen försvinna i fjärran och Ottfjället blev mindre och mindre, vägskälet och en snabb sväng åt Vålådalen.

Fångomon, Valbo bleknade bort i bakfönstret, Östra Vålådalen stod där det skulle, några svängar senare så for vi förbi Vålådalen in på vägen mot nulltjärn, jag såg husen fladdra förbi, där bor Ingemar Kråik och mera skog, suck, är vi inte framme snart? Lugn sade mamma, snart så, jag var kissnödig, typiskt! Stig stannade bilen och en buske hittades snabbt som ögat. Klart! Och vi for vidare.

Så såg jag nulltjärn och nu var vi framme, Mamma, kan jag gå till badet och kolla? Visst, men blöt ej ner dig! Tja, gick inte så vidare bra….. En blöt tjej med ett leende kom tillbaka med kurr i magen. Farfar hade tagit av sig skorna och gick i sanden. Så det gjorde jag med, medans sanden kilade mellan tårna gick vi hand i hand och kollade in tälten och såg en husvagn, min första? Såg ut som ett ägg röd och vit. Farfar sade: Tåcke tyll! Och vi gick tillbaka till cafe´t där resten redan satt sig vid bordet.

En dam i medelåldern kom ut och frågade vad vi ville ha? Det beställdes och jag fick saft och bulle och en fox kola av farfar.

Efter vi smaskat i oss allt gick vi ut och satt oss på gräset och en man kom rund under fötterna och frågade om vi ville gå in i kåtan, tack sade vi och gick in och han tände en eld och vi fick en bit var av rökt renkött, gott värre, frågade om nån ville köpa lite både far och farfar köpte. Det var skönt runt brasan och efter en stund kom en turist till in och det upprepade sig och en bit till blev såld.

Efter en stund kliade det i mig och jag fick lov och gå ut till nulltjärn, det var dock lite för tidigt för bad, men gå i sanden kunde man ju och det var några turist ungar där och lekte, jag tittade blygt på dom, men var tvungen att gå tillbaka då mor ville hålla reda på mig, när jag kom tillbaka satt alla utanför kåtan och det var två men till där i gräset även dom mindre glad i hatten. Jag tyckte det luktade illa (Sprit) om dom. Satt där och pratade och damen kom ut och med rejäl stämma, iväg med er och gör nån nytta! Dom dröp av. Kanske var det hennes söner?

Ofta när jag åkt förbi tänker jag på cafe´t och den lilla disken i hörnet med lite varor och jukeboxen, jag kom dock inte ihåg om vi spelade på den. På den tiden var den väl besökt campingplats.