Ljugarbänken:
Ottsjö gubbarna är vida kända för sitt utsöka ljug.
Två Ottsjögubbar var till Åre för att göra byn, dom har inte kommit hem än…, dom hittar int tillbaka till Ottsjö, dom är så långt borta…

Superskidorna:
Åkte upp i Åreliften, olympia, fyra till satt i stolen, tittade på mina underliga skdor, en sa: vad är det för skidor? Har aldrig sett sådana förut. Jo,sa jag, det är skdor för nybörjare, från dom där upphöjningarna, går elektroniska signaler till höft, armar, ben, skidskor, där fäster man små mottagningsplattor, så behöver man inte lära sig och åka skidor! Dom tittade imponerat, Sen sa en: var kan man hyra sådana skidor?? Hos Hanssons skiduthyrning, nere på byn, men skynda er! Dom här skidorna är alltid upptagna. Dom var överens om att skdutvecklingen gått framåt. Var det var var? Gamla telemarksskidor, som skulle sättas upp på ett matställen ..modell:70-tal……

Två ottsjögubbar var på wärdshuset och satt i baren, Öh, ere nå fruntimmer henen?
Nehä, henen e bare turisten!

Ottsjö Kärringar från svunnen tid, och nu
roliga berättelse om dessa färgstarka kvinnor.
Dada
Vi barn kallade henne för snälltåget, för hon var i ena sidan av byn, tog hon sats och sen bar det av till andra sidan byn! Syster till Thorild Tholins nuvarande, men bortgånga fru. Bodde från början hos Ingrid Ottendalhs pensionat, numera, Haldo och Annirene´s hus. 1946 arrenderade hon en tomt av Ingrid Ottendahl. Kallades “Sommarens sista ros” Av Anders i pers, för hon var alla sommrar här ända till slutet av oktober, långt efter alla turiser åkt hem. Hon var till yrket sjuksköterska på barnavdelningen Sahlgrenska i Göteborg. Slutet på 60-talet var sista gången hon var här.

Fröken Arvedsson /Ottsjös första Turist!
Hon hette Elisabeth Arvedson, och var gymnastikdirektör
och undervisade vid flickskolan i Västerås. Hon förblev ogift hela livet. Hon byggde en timrad stuga,
Liljenäset, på 20-talet, nere vid stranden inte långt från båthamnen. Den finns där än
och ägs av hennes syskonbarn och deras barn.
Hon själv dog vid 97års ålder. In i det sista besökte hon stugan regelbundet.
hon deltog i Berlinolympiaden 1936. Dock inte som tävlande utan som ledare för en gymnastiktrupp.
Hon var Ottsjös första Turist, kom vandrabdes från Ånn med vän.

Klara och potatisen
När jag var liten tillsammans med Mikael och Torbjörn. Till och från var man sugen på godis. En peng till godis var det aldrig tal om. Vi satt på soffan hemma hos Torbjörn, Thomas, Klara och Algot. Efter en stund kunde vi inte hålla oss, vi frågade om något godis. Klara gick raskt in i skafferiet, tog fram varsin rå potatis! Och skalade åt oss, det fanns ingen annan rå än att äta upp…..Vi frågade aldrig igen….

Anna Engdahl, känd i Ottsjö som Amerika Anna
Syster till farfar Birger Öhrberg, Lars-Eriks Öhrberg far. Amerika Anna for till amerika och gifte sig. Men ingen vet vad som hände maken i Over there. Hon kom hem ensam och sa inte ord om saken. Makens bror var över och letade, men hittade inget. Hon var hembiträde i New York, var där i 18 år, hon kom hem på 30-talet, bodde i huset som idag bebos av Gunnar och Ove Olausson mor. När man var barn så var vi ofta där på kaffekalas, och man fick titta i hennes Amerika koffert!