På besök i Grönvallen

Jag var väl nånstans i 9-11 års spannet, men far och mor och jag tog vår

Jag var väl nånstans i 9-11 års spannet, men far och mor och jag tog vår volvo PV och lastade in skidor och for till Vallbo.
Och där vid hotellet stod en vessla och lite andra turister, det var full fart på hotellet på den tiden och mycket med folk. Han lade
ut en lång lina där man kunde tolka, far och jag ställde oss vid en varsin, jag var fylld med spänning. Och mamma hon tog plats in
vesslan som kördes av Hans, just det Hans Ottendahl, han körde försiktigt upp oss genom skogen och far bakom mig höll ett vakande öga på mig,
Det var spännande att åka försiktigt genom skogen och det bästa? man slapp skida hela vägen upp. Volvo PV och lastade in skidor och for till Vallbo. Och där vid hotellet stod en vessla och lite andra turister, det var full fart på hotellet på den tiden och mycket med folk. Han lade
ut en lång lina där man kunde tolka, far och jag ställde oss vid en varsin, jag var fylld med spänning. Och mamma hon tog plats in vesslan som kördes av Hans, hust det Hans Ottendahl, han körde försiktigt upp oss genom skogen och far bakom mig höll ett vakande öga på mig, Det var spännande att åka försiktigt genom skogen och det bästa? man slapp skida hela vägen upp.

Vi kom fram till grönvallen, där luktade det varmt kaffe, inget för mig (på den tiden) och alla släppte linan och började ta sig till
kåtan som det kom rök ur, far hjälpte mig med skidorna, jag var inte så bra på kabelbindningen. Vi gick in i kåtan och fann platser på
sköna skinn fällar och värmen gick in i hela kroppen. En kvinna i traditionell same klänning gick runt med en stor kaffepanna och fyllde i allas koppar och hon kom slutligen till mig, varpå hon satte sig ner och tog mig i famnen, jag blev genast blyg, hon sade: Skulle det smaka med varm saft? jag nickade blygt tillbaka och satte tillbaka mig på den sköna renskinnet. Efter en stund kom hon tillbaka med ett stort glas som var
fylld med hjortron saft, om jag minns rätt, det smekte min strupe lent och värmen fyllde mig sakta från topp till tå. Sedan kom en äldre man
med smörgåsar, tunnbröd med rökt renkött och jag minns att jag ville ta en till men vågade inte sträcka fram handen.

Mannen ville även sälja lite rökt renkött och rökt fisk och affärerna var igång. Jag gick ut och kollade in huset som stod på en pinne högt upp,
jag kunde inte förstå varför man satt en hus i ett träd. Och gick runt och en annan ungdom kom ut och snöbolls krig utbröt, samerna gick förbi
och tittade glatt på oss.

Efter en stund kom far och mor ut och vi skidade hem och det var ju lättare, det var nerför. Och mamma åkte en av få gånger skidor.

Previous Post
Next Post
Nu bloggar hon