cirka 10 mindre scones
3,5 dl (210 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 dl strösocker
75 g kylskåpskallt smör
1 ägg
0,5 dl mjölk, fil eller yoghurt
1. Mät upp mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.
2. Tillsätt smöret i mindre bitar och arbeta in i mjöl blandningen med fingertopparna till en smulig massa.
3. Vispa ihop ägget med mjölken och rör ner i mjöl blandningen. Arbeta snabbt ihop till en fast deg. Du kan även köra ihop degen snabbt i en matberedare eller hushållsassistent.
4. Kavla ut degen ganska tjockt (1-2 cm) och ta ut små rundlar, drygt 5 cm i diameter, med ett kakmått eller glas. Lägg sconesen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna lite.