Ingredients:

  • 1-2 small onions (I used 1 yellow & 1 red)
  • 1 large green pepper
  • 1 large red pepper
  • 2 carrots
  • 2 small tomatoes (I prefer Romas)
  • 2+ cloves of garlic (to suit your tastes — I used 4)
  • olive oil (enough to saut

Introduktion och förberedelse

Vegetariska och vegana spett som är mycket goda att grilla. Seitan görs av vetegluten som här marineras i barbequesås, soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.

Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

Vetegluten är lite svårt att hitta – tips är att fråga i butik specialiserad på vegetariskt och veganskt sortiment.

Här har jag gjort egen seitan men du kan också köpa färdig seitan.

Vidare kan du göra egen BBQ-glaze – sås – eller köpa färdig BBQ-sås – jag tog färdig av märket Sweet Baby Rays som jag gillar.

Serveringsförslag

Servera BBQ-spetten med valfria tillbehör. Jag hade – som på bilden – wokade grönsaker. Fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena – red till en woksås.

  • Gott med kokt klibbigt ris till som jasminris. Råris eller nudlar passar också.
  • Garnera gärna med färsk koriander om du gillar det.
  • Svarta eller vita sesamfrön kan man också garnera med.
  • En god sås till är exempelvis en tahinisås av havre gurt blandat med några tsk sesampasta – tahini.